Unieke oorlogsfoto’s en lezingen in Thiemeloods

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is in het bezit gekomen van unieke oorlogsfoto’s afkomstig uit het album van de Jack Speller. Eind 1944 was hij werkzaam als oorlogsvrijwilliger bij Nijmegen voor de Britse Y.M.C.A. (Young Men’s Christian Association). Hij serveerde thee en koffie voor de mannen aan het front, maar zorgde ook voor de mentale ondersteuning aan jonge soldaten. De foto’s brengen niet alleen de werkzaamheden van de Y.M.C.A. en zijn tijd aan het front in beeld, maar ook zijn liefdesrelatie met de verzetsstrijdster Tonnie Kuijpers met wie hij de frontzorg in de geallieerde rustcentra de Witte Molen en O42 in Nijmegen voortzette. Het oorlogsverhaal van Jack Speller en Tonnie Kuijpers en de foto’s en worden gepresenteerd op woensdag 18 oktober 2023 om 19:30 uur in de Thiemeloods (inloop vanaf 19:00 uur). Marcelle Speller, dochter van Jack en Tonnie, vertelt in het Engels over haar ouders. Rense Havinga, conservator van het Nationaal Vrijheidsmuseum, en Joost Rosendaal, historicus van de Radboud Universiteit Nijmegen, voorzien de foto’s van historische context.

Thiemeloods
Leemptstraat 34, 6512 EN Nijmegen
Voor meer informatie: www.infocentrumwo2.nl
Reserveren is noodzakelijk via welkom@infocentrumwo2.nl of 024-3974404.

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's