Wybrand Hendriks was hier!

Van 23 september tot en met 7 januari 2024 organiseert het Teylers Museum een tentoonstelling over het leven en werk van de ‘eigen’ Wybrand Hendriks (1744-1831). Als beheerder van het museum breidde hij niet alleen de door Pieter Teyler nagelaten collectie uit met tal van fraaie tekeningen van Rembrandt, Rafael en Michelangelo, maar kreeg hij ook de mogelijkheid zich te ontplooien tot een van de meest veelzijdige kunstenaars van zijn tijd. Zijn aanstelling als museumbeheerder in 1785 maakte hem financieel onafhankelijk en bood hem als oud-behangselschilder de kans zich volledig aan de ‘vrije’ schilderkunst te wijden. Naast traditionele stillevens en genrestukken schilderde hij anders dan zijn tijdgenoten opmerkelijke stadsgezichten en landschappen die zich kenmerken door hun losse schildertoets en toont hij in zijn werk ook belangstelling voor de harde realiteit van het dagelijks bestaan van zijn minder gefortuneerde stadsgenoten.

Voor tickets en meer informatie: www.teylersmuseum.nl

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's