‘Van onschatbare waarde’

De Eindhovenaar Willem van den Hurk hoorde bij het aanleggen van de vloerverwarming in zijn monumentale boerderij in Tongelre ‘KRAK’. Bij het graven was hij op een aardewerk pot met 317 zilveren munten gestuit. Aanvankelijk hield de gelukkige vinder zijn vondst stil, maar na een jaar begon het toch te kriebelen en benaderde hij de munten- en penningdeskundige Karel de Geus van het gelijknamige veilinghuis Karel de Geus Muntveilingen BV. Toen deze de volle omvang van de muntschat onder ogen kreeg, stelde hij vast dat het een vondst ‘van onschatbare waarde’ betrof die zeker bijéén diende te blijven. De zilverschat bestaat grotendeels uit zilveren ruiterschellingen uit de regio Nijmegen en een aantal halve dukaten, florijnen, guldens en munten uit andere Europese landen, daterend van 1680 tot 1824, die in een 19de -eeuwse Keulse pot onder de boerderij waren verstopt. De gemeente Eindhoven, al voor de helft rechtmatig eigenaar van de muntschat, heeft na bemiddeling van De Geus de andere helft van de vinder gekocht om ‘dit cultuurhistorisch waardevolle erfgoed’ te conserveren, nader te onderzoeken en op termijn ten toon te stellen aan het publiek.

Meer informatie: www.eindhoven.nl

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's