De Loden Lady van de Burchtstraat

In mei 2001 werden in de Nijmeegse Burchtstraat twee graven blootgelegd die lagen aan een Romeinse weg die leidde naar de stad. Men vond een man begraven in een askist van tufsteen met kostbaar glazen vaatwerk en een vrouw in een loden sarcofaag. Daar lood in de Romeinse tijd een kostbaar goed was, werd onmiddellijk aangenomen dat de vrouw deel uitmaakte van de Romeinse elite. Onderzoek aan de kist, de grafgiften en het skelet wees echter uit dat het ging om een vrouw die tijdens haar leven zwaar werk verrichtte. Was zij een rijk geworden ambachtsvrouw die zich een tweedehands loden kist kon veroorloven of misschien een huishoudster van een rijke Romeinse familie? De eerste onderzoekresultaten worden tot 30 maart 2025 gepresenteerd op de tentoonstelling Rijke Romeinse graven uit de Nijmeegse Burchtstraat.

De pop-up locatie van het Valkhof Museum.
Keizer Karelplein 33, Nijmegen.
Geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00-17.00 uur.
valkhofmuseum.nl

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's