Portretprijs 2023 in Slot Zeist

Op 8 juni 2023 zijn in Slot Zeist de winnaars van de vierde editie van de tweejaarlijkse uitreiking van de Portretprijs 2023 bekend gemaakt. De non-profitorganisatie De Nederlandse Portretprijs (DNP) dat een podium geeft aan de hedendaagse portretkunst ontving ditmaal meer dan 1.200 portrettekeningen, schilderijen en beeldhouwwerken van in Nederland wonende of werkzame kunstenaars. In de categorie 2D (twee dimensionaal) ging de prijs naar Khairzul Ghani (1974), geboren in Maleisië en woonachtig in Harderwijk, voor zijn olieverfportret Subconsciously Awake (Onbewust Wakker). Hij ontving een geldprijs van 5.000 euro en nog eens 5.000 euro om een portret te maken van de auteur Jolande Withuis die hem de prijs uitreikte. Het best gewaardeerde beeldhouwwerk was van de in Londen werkzame Bart Janssen met zijn brons Dalston-Denis. Ook hij ontving een geldprijs van 5.000 euro en een portretopdracht ter waarde van hetzelfde bedrag. De 22-jarige Pien Brouwers uit Hulsberg werd bekroond in de categorie Jong Talent. Alle 50 genomineerde portretten zijn tot 3 september 2023 te zien in Slot Zeist en de bezoekers kunnen stemmen op de Publieksprijs die op 27 augustus 2023 wordt uitgereikt.

Khairzul Ghani, Subsconsciously Awake. Olieverf op doek, 27 x 23 cm.
Khairzul Ghani, Subsconsciously Awake. Olieverf op doek, 27 x 23 cm.

Voor meer informatie over de tentoonstelling, exclusieve lezingen en rondleidingen zie: www.slotzeist.nl

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's