Schatvondst van Hoogwoud tentoongesteld in Leiden

Vanaf heden is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een belangrijke Middeleeuwse schatvondst te bewonderen die in 2021 in Hoogwoud werd gevonden. Blijkens de 39 zilveren munten is de schat in het midden van de dertiende eeuw begraven, maar de belangrijkste voorwerpen uit de schatvondst zijn echter twee paar uiterst zeldzame elfde-eeuwse gouden oorhangers uit ‘Hoge Middeleeuwen’. De eigenaar moet de sieraden ruim 200 jaar hebben gekoesterd, voordat hij ze voor het dreigende gevaar in de grond verstopte. Want het was onrustig in West-Friesland in het midden van de dertiende eeuw. De boerenbevolking was in opstand gekomen tegen het graafschap Holland en door een hinderlaag werd graaf Willem II in januari 1256 tijdens een militaire expeditie in de omgeving van Hoogwoud door West-Friese boeren vermoord. De schatvondst is daarom niet alleen archeologisch, maar ook historisch van grote betekenis. De tentoonstelling is tot half juni te zien in de centrale hal van het museum.

Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden.
Voor meer informatie: www.rmo.nlinfo@rmo.nl

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's