Goudschat van Springendal in Rijksmuseum van Oudheden

Een van de belangrijkste vroegmiddeleeuwse vondsten van Nederland is vanaf vrijdag 16 december 2022 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De goudschat van Springendal in Overijssel dateert uit de 7de eeuw na Christus, de tijd dat de Merovingische koningen (481-752) regeerden over het Frankische Rijk en de Nederlanden. De goudschat die in de periode tussen 2019 en 2021 in Springendal is gevonden, is voor het eerst volledig te zien en bestaat uit gouden en zilveren munten, complete en gebroken sieraden en stukjes zilverbeslag. De betekenis van de goudschat ligt echter niet in de objecten zelf, maar in de locatie waar deze is gevonden. Springendal blijkt in de Merovingische tijd letterlijk en figuurlijk een belangrijk kruispunt van wegen te zijn. Ondanks dat Merovingische koningen het christendom omarmden en op hun munten het christelijk kruis lieten slaan, bestond onder het volk nog steeds het aloude ritueel op kruispunten kostbaarheden te offeren om de zegen van de natuurgoden af te smeken voor een behouden reis of een veilige thuiskomst. De tentoonstelling is tot medio maart 2023 te zien.

Voor meer informatie: rmo.nl

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's