November 2022 is ‘Maand van Toetanchamon’

In de maand november 2022, precies 100 jaar na de vondst van het graf van Toetanchamon, staat het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een maand lang bol van de activiteiten en evenementen in het teken van deze beroemdste farao van Egypte. Meer informatie over het programma, prijzen en ticketverkoop: www.rmo.nl

Op 4 november 1922. In het woestijnzand in de Vallei der Koningen in Egypte werd de eerste traptrede gevonden die leidde naar het graf van de sindsdien wereldberoemde farao Toetanchamon. Die ontdekking leidde tot de opening van het nog ongeschonden graf. De ongekende hoeveelheid rijkdommen in de grafkamers, het vele goud en de verzonnen ‘vloek van de farao’ zouden de jonggestorven koning allergrootste bekendheid ontlenen – wereldwijd.

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, in Nederland de stad bij uitstek met kennis over Egyptologie, wordt de ontdekking van Toetanchamons graf herdacht met de ‘Maand van Toetanchamon’ (4 t/m 30 november 2022). Op vrijdag 4 november gaat het programma van start met een feest in Egyptische sfeer. Vervolgens zijn er de hele maand activiteiten voor jong en oud, kenner, leek en liefhebber. Zo zijn er lezingen en workshops over onder meer het graf van Toetanchamon en actueel onderzoek naar de kleding van de farao. Ook zijn er films met een inleiding, in samenwerking met het Leiden Internationaal Film Festival, rondleidingen en studiedagen, panelgesprekken, een Egyptische modeshow en een feestelijke afsluiting met een Toetanchamon-pubquiz op vrijdagavond 25 november. Speciaal voor kinderen zijn knutselactiviteiten over de schoenen van de farao, een kinderlezing en de tentoonstelling ‘Op zoek naar Toetanchamon’.

Het programma en de activiteiten worden georganiseerd door de Faculteit Archeologie en de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO), Leiden Global en het Rijksmuseum van Oudheden.

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's