Nog tot 7 augustus Bram Bogart in Museum Prinsenhof Delft

Tot 7 augustus kan het werk van een van de belangrijkste Nederlandse naoorlogse kunstenaars Bram Bogart (1921-2012) worden bewonderd in Museum Prinsenhof Delft. In de overzichtstentoonstelling Bram Bogart. Schilder van formaat met meer dan dertig werken van zijn hand wordt de internationaal gerenommeerde Bogart ruim honderd jaar na zijn geboorte geëerd in zijn geboortestad. Ter ere van de 101e geboortedag van Bogart trakteert het museum alle bezoekers op dinsdag 12 juli op een taartje van Bram. Het uitgebreide activiteitenprogramma van de afgelopen maanden sluit af met de zomerworkshop Ben jij de nieuwe Bram of Jan? Op verschillende woensdagen, vrijdagen en zondagen in juli en augustus kunnen bezoekers van de tentoonstelling in het museumatelier een eigen ordelijk wit of chaotisch kleurrijk kunstwerk maken. Nog meer Bram Bogart is tot 11 september te ontdekken in de presentatie Onze man in Parijs, over zijn invloed op Delftse schilders als Jan Schoonhoven en Jan Henderikse.

Zaaloverzicht Onze Man in Parijs in Museum Prinsenhof Delft, foto Marco De Swart

Liefde voor Delft
De liefde voor Delft is een terugkerend thema binnen het eigenzinnige oeuvre van Bogart. Een aantal werken in de tentoonstelling zijn afkomstig uit de privécollectie van de familie Van den Boogaart, verrijkt met stukken uit toonaangevende nationale musea zoals Kunstmuseum Den Haag en Centraal Museum Utrecht, én de eigen collectie van Museum Prinsenhof Delft. Het merendeel van de schilderijen uit de collectie van de familie worden voor het eerst aan publiek gepresenteerd. 

 Presentatie Onze man in Parijs verlengd t/m 11 september
Vanaf midden jaren ‘50 vormden Nederlandse kunstenaars Jan Schoonhoven, Armando, Kees van Bohemen, Jan Henderikse en Henk Peeters een artistieke vriendengroep die op zoek was naar ‘nieuwe kunst’. Voor hen was de sinds 1951 in Parijs wonende Bram Bogart een grote inspiratiebron. De presentatie Onze man in Parijs, samengesteld door gastcurator Antoon Melissen, toont een selectie van twaalf werken uit de jaren 1956-1959 die het ontstaan van de Nederlandse informele schilderkunst markeren waarvan Bogart de grondlegger is.

Publicatie
Bij de tentoonstelling hoort de Nederlandstalige publicatie: Bram Bogart. Schilder van formaat, waarin Bogarts eigenzinnige oeuvre kleurrijk wordt verbeeld en verwoord. Een persoonlijk interview met zoon Bram van den Boogaart jr. en foto’s uit het privéarchief van de familie geven een uniek en intiem kijkje in de wereld van deze schilder van formaat. Uitgegeven door Waanders Uitgevers, €18,95.

Meer informatie en online reserveren via www.prinsenhof-delft.nl

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's