Matter over Mind

EICAS neemt je, geïnspireerd door de Nul- en ZERO-beweging, steeds weer mee langs nieuwe beelden en sensaties. Zo ook de groepstentoonstelling die het werk van vier Nederlandse kunstenaars samenbrengt: Ide AndréAKMARRoos Vogels en Bas van der Wal. Van 27 mei tot en met 24 juli te zien bij Museum EICAS preview.

In alledaagse materialen, de eenvoud en het optimisme herken je het gedachtegoed van de Nul-beweging. Maar Matter over Mind maakt vooral de vertaalslag naar een nieuwe generatie kunstenaars. Die wel de kaders bepalen maar het materiaal de ruimte geven om af te wijken van het oorspronkelijke plan.

De populaire uitspraak ‘Mind over matter’ plaatst de wil boven de materie. De gedachte is dat – zolang je ergens je zinnen op zet – het meest onmogelijke doel haalbaar wordt. Het zegt iets over onze prestatiecultuur en de behoefte om grip te krijgen op de wereld om ons heen. Maar wat gebeurt er als we die grip loslaten? Wat als we een stap terug doen en ruimte creëren om iets te laten ontstaan op zichzelf?

Spannend werk
Curator Hanna Jansen over de expositie: “De uitspraak ‘mind over matter’ plaatst de wil boven de materie. De gedachte is dat – zolang je ergens je zinnen op zet – het meest onmogelijke doel haalbaar wordt. De uitspraak zegt iets over onze prestatiecultuur en onze behoefte om grip te krijgen op de drukke wereld om ons heen. Maar wat gebeurt er als we die grip eens loslaten? Wat als we een stap terug doen en ruimte creëren om iets te laten ontstaan op zichzelf? De kunstenaars in deze expositie laten elk op hun eigen manier ruimte voor toeval. Zij bepalen de kaders maar het materiaal krijgt de autonomie om af te wijken van het oorspronkelijke plan. En dat levert spannend werk op.”

Voor meer informatie: www.eicas.nl

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's