Lenteveiling van de Zwaan 

Van 4 tot en met 18 mei 2022 organiseert Veilinggebouw de Zwaan aan de Keizersgracht in Amsterdam haar eerste Kunst- en Antiekveiling van het jaar. Opnieuw komt er een ruim aanbod aan kunst, antiek, tribale kunst en design ter tafel, waarvan veel afkomstig is uit gekende privéverzamelingen en zelfs een museum. Onder de schilderijen en aquarellen vinden we een aantal meesters uit de Hollandse Romantiek met een klein stadsgezichtje van Karssen (kavel 4812) en zeegezichten van J. H. B. Koekkoek (kavel 4814) en Vettewinkel (kavel 4813). Verder wordt er een keur aan kleine meesters aangeboden werkzaam in de periode 1880-1950 en voor de liefhebbers een aantal werken van de Modernisten, waaronder een paneeltje van Breitner dat wordt getaxeerd op 5000 – 8000 euro (kavel 4860). 

Rembrandt uit 1639 van Jan Uytenbogaert (‘De goudweger’)

De Zwaan heeft deze veiling de hand kunnen leggen op nalatenschappen van bijvoorbeeld Geert van der Zee uit Leerdam, verzamelaar van Precolumbiaanse kunst, van de familie Brouwer, die een aantal designmeubels, waaronder een in opdracht gemaakte Rietveldstoel uit hun villa in Bilthoven inbrengen, en van een museale privéverzameling antiek speelgoed afkomstig uit het Toy-Toy Museum in Rotterdam. Een anoniem gebleven West-Friese familie heeft een aantal streeksieraden en een compleet bewaarde kappenkist ingebracht. Het meest wordt verwacht van een ets van Rembrandt uit 1639 van Jan Uytenbogaert (‘De goudweger’) die mogelijk 15.000 euro gaat opbrengen (kavel 4805). Voor hetzelfde geld kan men echter ook eigenaar worden van een met diamanten bezet gouden herenpolshorloge met bijpassende manchetten en boordknoopjes van de flamboyante multimiljonair Bram van Leeuwen, alias Prince de Lignac (kavel 327). Kortom voor ieder wat wils.

De kijkdagen zijn van donderdag 28 april tot en met zondag 1 mei 2022 iedere dag van 10.00 tot 17.00. Het betreft een zaalveiling met publiek, maar de thuisblijvers kunnen een schriftelijk bod achterlaten of online meebieden tijdens de livestream. 

De veilingdagen zijn van woensdag 4 tot en met vrijdag 6 mei, van dinsdag 10 tot en met vrijdag 13 mei (woensdag 11 mei gesloten), en op dinsdag 17 en woensdag 18 mei 2022. De veilingdagen zijn verdeeld in een of meer zittingen. De orde der veiling, de begintijden van de zittingen en de veilingcatalogus met fraaie gedetailleerde foto’s zijn te vinden op de website.

Voor meer informatie: veilinggebouw.dezwaan.nl

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's