Sanam Khatibi in het Groeningemuseum (Brugge)

In het Groeningemuseum in Brugge is momenteel ‘Lemon drizzle’ te zien, een solotentoonstelling van de Belgisch-Iraanse kunstenares Sanam Khatibi (°Teheran). In de expo brengt ze twee grote schilderijen, een selectie stillevens, keramieken en andere objecten uit haar persoonlijke verzameling en uit de collectie van Musea Brugge samen. Ze vormen een aantrekkelijke eenheid. De kunstenares kiest op de doeken voor (licht)groene en gele tonaliteiten. De kleuren verbinden. Ze etaleert ijle, bijna transparante, naakte vrouwenfiguren die baden in sensueel kleur en licht. Alle kunstwerken in de tentoonstelling vormen een ‘Gesammtkunstwerk’. Ze vertellen een gelaagd verhaal en horen onlosmakelijk samen, inhoudelijk, scenografisch en naar kleurgebruik.

Khatibi’s werk getuigt van een verfijnde zin voor detail en is heel divers. Haar kunst is enigmatisch en krachtig. Ze maakt niet alleen schilderijen van groot en klein formaat, maar creëert ook sculpturen, borduurwerk en wandtapijten. Khatibi brengt een grote rijkdom aan beeldmateriaal samen. Ze verwerkt aspecten van een ruime artistieke erfenis die deel uitmaakt van het collectieve geheugen, in de beeldtaal, vormgeving en het coloriet van haar werken. Haar werk op doek herinnert aan de iconografie en composities van onder meer Lucas Cranach de Oude, Jan Van Scorel of Frida Kahlo. Stillevens op paneel, van kleiner formaat, ontlenen hun intimiteit, zin voor detail en pittoreske kracht aan 17e-eeuwse, barokke stillevens. 

www.museabrugge.be

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's