Hansken, Rembrandts olifant

Van 1 mei t/m 25 juli kunnen we kennismaken met de beroemdste olifant uit de 17de eeuw: Hansken. Ze was indertijd de enige olifant in Europa en heeft in haar leven veel moeten doorstaan; ze werd gedwongen lange tochten te maken en moest veel optreden. Toen Hansken in Amsterdam was, zag en tekende Rembrandt haar een aantal malen. In deze tentoonstelling worden ook de hedendaagse perspectieven op dierenleed belicht. Hansken, Rembrandts olifant toont tekeningen en etsen van Rembrandt en zijn tijdgenoten, schilderijen en een digitale kaart waarop u Hanskens route door Europa kunt volgen. Bijzonder is het feit dat Hanskens schedel bewaard is gebleven en speciaal voor deze tentoonstelling vanuit Italië naar het Rembrandthuis wordt gebracht.

In het monumentale pand Jodenbreestraat 4, dat nu een museum is, heeft Rembrandt tussen 1639 en 1658 gewoond en gewerkt. Aan de hand van een inventarislijst uit de 17de eeuw is het huis uiterst zorgvuldig heringericht met meubels, kunst en voorwerpen uit die tijd. Het huis vertelt het verhaal van Rembrandt de mens, de kunstenaar, de leermeester, de verzamelaar, de ondernemer en de Amsterdammer. Het museum bezit een bijna complete collectie etsen van Rembrandt en ontwikkelt inspirerende tentoonstellingen over Rembrandt zelf, over zijn voorgangers, tijdgenoten en leerlingen. Tevens is het de plek waar het werk van hedendaagse kunstenaars wordt getoond, die zich hebben laten inspireren door het werk van Rembrandt.

Museum Het Rembrandthuis
Jodenbreestraat 4, 1011 NK Amsterdam
+31 (0)20 520 04 00
www.rembrandthuis.nl

Geopend dinsdag t/m zondag van 10.00-18.00 uur.

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's