Nieuwe podcast opent de deuren van de kunstwereld

In deze nieuwe podcastserie De Kunstkast van Pygmalion, genoemd naar de beeldhouwer uit de Klassieke mythologie die zijn schoonheidsideaal tot leven zag komen, bespreekt de kunsthistoricus en kunsthandelaar Jaap Versteegh de meest uiteenlopende aspecten van de kunstwereld met ter zake kundige experts. Zelf was Versteegh o.m. werkzaam als kunstrecensent, docent kunstgeschiedenis en gastconservator voor diverse musea. 

Zijn gasten in ‘De Kunstkast’ variëren van kunstenaars, museumdirecteuren en veilingmeesters tot aan lijstenmakers, restauratoren en verzamelaars: allemaal spelen zij een eigen rol in deze enerverende wereld. Dat leidt tot boeiende en persoonlijke gesprekken over de waarde van kunst, het doen van kunsthistorisch onderzoek, maar bovenal over de liefde voor de kunst.

Iedere aflevering van de podcast opent als het ware een nieuwe lade van de kunstkast en brengt daarmee een ander aspect van de kunstwereld aan het licht. “Voor veel mensen is dit een ondoorgrondelijke wereld.  

“Ik wil ze daarom graag meenemen achter de gesloten deuren van dit vakgebied, want er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken”, aldus Jaap Versteegh. 

Dankzij de podcast, die als medium steeds populairder wordt, hoopt Versteegh een nieuwe generatie aan te spreken vanuit zijn eigen kennis en enthousiasme. Daarnaast maakt de podcast het mogelijk om ook met zijn vaste relaties in contact te blijven, nu beurzen en andere evenementen niet mogelijk zijn. Het is voor het eerst binnen het Nederlandse cultuurlandschap dat een kunsthandelaar een informatieve podcastserie voor kunstliefhebbers produceert. 

Iedere twee à drie weken verschijnt er een nieuwe aflevering op Soundcloud en de website van Kunsthandel Pygmalion. Te gast waren tot nog toe Jop Ubbens (oud directeur Christie’s Nederland), Barbara de Clercq (beeldhouwer), Gary Schwartz (kunsthistoricus en Rembrandtkenner), Hans van Dam (schilderijenrestaurator), Marcel Fleury (lijstenmaker en eigenaar van Gehring en Heijdenrijk) en Henk van Houten (kunstverzamelaar).

Voor de toekomst staan gesprekken gepland met o.m. professor Jan Teeuwisse (directeur Museum Beelden aan Zee), Sarah de Clercq, (directeur Sotheby’s Nederland), Jan de Klerk (Stadsarchief Amsterdam). De gesprekken worden omlijst door muziek uitgevoerd door de Russische pianist Alexander Kashpurin. Opnames en editing  worden verzorgd door Gabriele Gallo.

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's