Presentatie stadsgezichten rond de Hofvijver

De Hofvijver en het Binnenhof met de Ridderzaal behoren tot de meest geliefde plekken van Den Haag, zowel bij bewoners als toeristen. Wat nu het meest gefotografeerde deel van Den Haag is, was in al vanaf de 16eeeuw dankbaar onderwerp voor kunstenaars. Het Haags Historisch Museum toont vanaf 10 juli een aantal van de mooiste stadsgezichten uit de eigen collectie, waaronder een nieuwe aanwinst.

Bijzondere aanwinst als aanleiding
De kern van de kleine tentoonstelling bestaat uit een aantal gezichten op de Hofvijver en het Binnenhof van schilders als Abraham van Breen, Paulus Constantijn la Fargue en Johannes Bosboom. Deze stadsgezichten behoren tot de topstukken in de collectie van het Haags Historisch Museum. De schilderijen zijn te zien in een zaal die een prachtig uitzicht biedt op de Hofvijver.

Robert van Lit, senior-conservator stelde de tentoonstelling samen: “In deze presentatie worden de mooiste stadsgezichten van Binnenhof en Hofvijver getoond. Het publiek kan door een raam naar buiten kijken en zo de schilderijen vergelijken met het huidige uitzicht op de Hofvijver!”.

Nog dit voorjaar kon de collectie worden versterkt met een prachtig impressionistisch schilderij van Floris Arntzenius. Het laat het uitzicht op de Hofvijver rond 1917 zien, met op de achtergrond de Gevangenpoort. Arntzenius schilderde het uitzicht uit een van de ramen van de Sebastiaansdoelen, het gebouw dat nu het Haags Historisch Museum is. Met deze aanwinst keert het schilderij terug op de plek waar het is ontstaan.

De kracht van de Nederlandse collecties 
Deze presentatie heeft als doel – na de gedwongen sluiting door de Covid-19 maatregelen- aandacht te vragen voor de kracht van de museale collectie, en is tot stand gekomen met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation.

Dankzij een gezamenlijke actie van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation organiseren 45 musea in de maanden na de heropening presentaties waarin zij één of meer kunstwerken uit de eigen collectie uitlichten. De organisaties stelden een bedrag van maximaal €10.000 per museum beschikbaar. Het Haags Historisch Museum kan dankzij een bijdrage van €7.400,- een zaal inrichten met de mooiste stadsgezichten van Den Haag.

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's