Online tours in Het Frans Hals Museum

Op maandag 1 juni aanstaande heropent het Frans Hals Museum en kan de schitterende collectie weer in het echt worden bekeken. Het museum kan daarnaast digitaal worden bezocht en biedt vanaf vandaag een nieuwe, vijfdelige miniserie van online tours.

Directeur Ann Demeester belicht in elke aflevering een thema uit ‘Haarlemse Helden. Andere Meesters’. Deze collectietentoonstelling toont een groot aantal meesterlijke schilders uit de 16e en 17e eeuw die in Haarlem voor artistieke vernieuwing zorgden, zoals Karel van Mander en Hendrick Goltzius, in combinatie met werk van hedendaagse kunstenaars zoals Guido van der Werve, Shirana Shabazi en Celine van Balen. Door een relatie te leggen tussen de oude meesters en hedendaagse werken uit de collectie daagt het Frans Hals Museum het publiek uit om anders te kijken – en daardoor méér te zien.

Inspirator, broer, socialist?
In elke aflevering neemt Ann Demeester de kijker mee door het Frans Hals Museum. Allereerst geeft zij een introductie op Frans Hals. Waarom zouden wij hem nu impressionist noemen? En wat was zijn rol als voorbeeld en inspirator van grote kunstenaars als Van Gogh en Manet? Aflevering twee vertelt het verhaal van een van de de favorieten van Ann Demeester: De regentessen van het Oudemannenhuis, dat Frans Hals schilderde toen hij in de tachtig was. Een stoer schilderij met een bewogen geschiedenis. Maar waarom vond men het in de 18e eeuw zo vreselijk? De derde aflevering geeft aandacht aan de broer van Frans Hals, Dirck, die ook schilder was. Het leek er zelfs even op dat Dirck beroemder zou worden dan zijn broer. Waarom is dat niet gebeurd? In aflevering vier legt Ann uit wat stillevens ons over de Nederlandse geschiedenis kunnen vertellen. Bekijk de oude meesters in relatie tot het stilleven van een hedendaagse kunstenaar, de fotograaf Shirana Shahbazi. Tot slot vraagt Ann zich af of Frans Hals een socialist was, en welke verbinding gemaakt kan worden met het werk van de Oekraïense fotograaf Boris Mikhaiov.

De mini-serie, geproduceerd door Paula Vonhof en Yvette Bosch van Muze Media, is vanaf vandaag te bekijken op het YouTube-kanaal van het Frans Hals Museum:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLBvvNxCeugTKv3cj8AVa2j2loT7j_-Uu6

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's