Ontdekking topstuk in virtuele tour

Omdat Museum MORE tijdelijk gesloten is wil het museum het publiek laten genieten van de nieuwe tentoonstelling Jan Mankes 1889-1920 | De werkelijkheid niet via een virtuele tour

Maar liefst 35 schilderijen zijn op deze manier online te bewonderen, met meer dan 20 videootjes waarin gidsen en medewerkers vertellen wat hun favoriete Mankes-werk is. 

In deze virtuele tour is ook de recente ontdekking van een verdwenen topstuk van Mankes te bewonderen. Dit vroege werk stamt uit ca 1910, toen de schilder begin twintig was. ‘Subliem’, noemt artistiek directeur Ype Koopmans het. Recent kwam dit schilderijtje van 40 x 35 cm boven water. Koopmans: “Zo’n twee weken terug werden we benaderd door een mevrouw die uit erfenis een schilderij had met het signatuur Jan Mankes en die zich afvroeg of het een echte was. Het schilderij stelt een akkertje vol witte leliën voor. Het roept herinneringen op aan de bekende negentiende-eeuwse oost-indische-kers-schilderijen van Jacobus van Looy, maar is verder tamelijk uniek. De lelie was de favoriete bloem van de Engelse prerafaëlieten, maar zo’n heel  lelieveld ken ik verder niet en laat ook een onbekende kant van Mankes zien”. 

“Mankes is veel geïmiteerd en vervalst, maar toen ik het zag wist ik meteen dat het goed was. Zoals wel meer werken van hem ziet het werk eruit als een zeer fijn email en met het als het ware zwevende wit van de bloemen is het een verbluffend schilderij. Juist omdat het zo afwijkend is, zou het motief niet snel door een vervalser zijn gekozen en ook het signatuur is helemaal goed. Alle vervalsingen die ik ken zijn ook sowieso minder van techniek. Het schilderij is nooit afgebeeld en in de Mankesliteratuur niet terug te vinden. Wel wordt er een schilderij met lelies genoemd in een tentoonstellingsrecensie uit begin 1912. Omdat lelies zomerbloeiers zijn, maak ik daaruit op dat het schilderij op zijn vroegst uit 1911 zal dateren, maar ik gok op 1910. Uit dat jaar hebben wij namelijk zelf een schilderij van Mankes met twee eenzame lelies in een waterglas”.

Omrop Frylsan heeft voor deze virtuele tour ook enkele geluidsfragmenten beschikbaar gesteld uit de documentaire ‘De Stille Verwondering’. 

Bekijk de virtuele tour HIER.

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's