Reeds verschenen Vind 37!

Op 2 maart 2020 werd Vind 37 gedrukt om vervolgens deze week in de verspreiding te gaan. Het is een goed, fris voorjaarsnummer dat helaas door de corona-crisis inhoudelijk niet geheel meer blijkt te kloppen.

Door het corona-virus zijn verreweg de meeste musea, veilinghuizen en galeries gesloten. Ook worden veel tentoonstellingen en veilingen opgeschort, waardoor aangekondigde data en looptijden in Vind 37 vaak niet meer juist zijn. Hoewel vervelend, hebben we alle begrip voor de beslissing die de cultuursector in Nederland en België heeft gemaakt. Hoeft u niet ergens per se heen? Blijft u dan vooral thuis! En laten we hopen dat de inzet van zovelen zijn vruchten afwerpt, zodat wij binnenkort van dat ellendige virus verlost zijn.

In Vind 37 publiceren wij maar liefst 29 onderwerpen en vaste rubrieken, met onder meer:

De magie van een uniform
Toen het Koninkrijk Italië werd uitgeroepen, was een conflict tussen het jonge Italië en de Paus onvermijdelijk. Het Pauselijke leger werd versterkt door duizenden gelovigen: zoeaven.

Water als vriend en vijand
Van de vier elementen aarde, water, lucht en vuur is het element water het meest kenmerkend voor Nederland. Hoe hebben kunstschilders het water door de eeuwen heen vastgelegd?

Tulpen uit Amsterdam 
De zeldzame, complete tulpencatalogus van Nicolaes Tulp liep risico in de internationale handel terecht te komen. Dat wist 
Jan Six de tiende te voorkomen. Jan Six over dit succes.

De boekenjutter: Willy op het Waterlooplein
In deze nieuwe reeks vertelt boekhistoricus Garrelt Verhoeven de bijzondere verhalen die achter zijn recente boekenvondsten schuilgaan. Nu over Mark Twain van Henry Gauthier-Villars.

Majolica van Museum Helmantel
Henk Helmantel is niet alleen de bekende kunstenaar, hij is ook een verwoed verzamelaar van oude voorwerpen, waarvan we hier een tweetal in de schijnwerper zetten.

Historie van een tableau 
Toen Regts Antieke Tegels werd getipt over drie Nederlandse tableaus bleken de twee landschapstableaus in matige staat. Het derde tableau was van een andere orde. Een ontdekking.

Het geheim van Wenen 
Eind 19de, begin 20ste eeuw werden veel collecties van kunstacademies ondergebracht in musea. Zo niet die van de Weense academie. Een deel daarvan is nu te zien in Den Bosch.

Eetbaar verleden: Lente in een bord
We bereiden de komende edities eeuwenoude recepten, passend bij de seizoenen, waar iedereen in de moderne keuken mee aan de slag kan. Wat er deze keer op het menu staat? Aalmoes.

Goed verzameld: Enkel bakeliet 
In deze serie volgen we verzamelaars. Wat zijn hun dierbare objecten en wat bezielt hen eigenlijk? De verzameling bakeliet van Reindert Groot is ‘ontstaan uit nieuwsgierigheid en hebzucht’.

Caravaggio en Bernini
Twee kunstenaars die Rome in de 16de en 17de eeuw op de kaart zetten als de plek waar het op gebied van kunst allemaal gebeurde. De reden hiervoor is simpel: hun kunst was anders.

Plus: een uitgebreide Kunst- en Veilingrubriek, Bijzondere bodemvondsten, Boeken, Galeries, Agenda’s, Beurzen, Voorwerpen, Schilderijen, Vondsten van Lezers, het laatste nieuws, et cetera.

Koop Vind 37 in de boekhandel of bestel hier.

Elk kwartaal Vind thuisbezorgd? Neem nu een voordelig abonnement!

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's