Gouden ring Tesselschade ontdekt

Bij onderzoek in de Alkmaarse binnenstad heeft de archeologische dienst een spectaculaire ontdekking gedaan: bezittingen van auteur en glaskunstenaar Maria Tesselschade (1594-1649). Naast allerlei gebruiksgerei en fragmenten van gegraveerd glas werden ook een schoen én een gouden ring met roosgeslepen diamant gevonden.

De vondsten komen uit de beerput van het huis waar Maria Tesselschade woonde, aan de Langestraat (het huidige nummer 60). Het archeologisch onderzoek begon in 2015, nadat een felle brand met oud en nieuw een aantal historische panden verwoest had. Ondernemer Ronald Nordemann, die toen zijn woning en winkel verloor, zegt tegen de NOS ‘blij’ te zijn dat het onderzoek ‘toch iets moois’ heeft opgeleverd. ‘Als er na alle extra kosten voor de opgravingen niets was gevonden, had ik er nog meer pijn in mijn buik van gehad.’

De kwestie was geruchtmakend. Archeologisch onderzoek op de gehavende locatie was wettelijk verplicht en eigenaar Nordemann -theoretisch ‘de verstoorder’- moest 40.000 euro bijdragen (het onderzoek kostte totaal twee ton). Dit voorjaar werd bekend dat de Alkmaarse gemeenteraad de kosten betaalt.

 

Lees het complete Tesselschade-verhaal van Martijn Akkerman in de najaarsuitgave van Vind.

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's