Bijna verdwenen

Tentoonstellingsruimte De Schuur richt van 20 mei t/m 11 juni de aandacht op twee zeldzaam wordende oude tekentechnieken: gewassen inkt en rood krijt. Er worden werkstukken getoond van Maarten ’t Hart. Het gaat om een collectie die de afgelopen tientallen jaren tot stand is gekomen. Om de band met het verleden aan te geven, wordt de tentoonstelling aangevuld met enkele werkstukken uit de 18de en 19de eeuw.

 

De gewassen-inkttechniek werd sinds de 17de eeuw ruimschoots toegepast. Vaak schetsmatig, maar ook als zelfstandig werkstuk. Bij deze techniek wordt de voorstelling laagje voor laagje met transparante, in water verdunde inkt opgebouwd. Bij een zuivere gewassen-inkttekening wordt het wit uitgespaard. Als de kunstenaar niet zuinig genoeg was op het wit, werd met andere materialen (zoals krijt en witte verf) ingegrepen om de tekening te redden. Men spreekt dan niet meer van gewassen inkt, maar van gemengde techniek.

De gewassen-inkttechniek is niet gemakkelijk en behoorlijk arbeidsintensief, deze werkwijze verloor in de loop van de vorige eeuw steeds meer terrein. Momenteel worden gedetailleerde gewassen-inkttekeningen nog maar weinig gemaakt. Rood krijt is veel eenvoudiger. Toch is er altijd minder mee gewerkt dan met gewassen inkt. Ondanks de warme tinten van rood-krijttekeningen is deze techniek zelfs meer in onbruik geraakt dan de gewassen tekening. Bijna verdwenen geeft beide technieken een nieuwe impuls.

 

Tentoonstellingsruimte De Schuur

Groot Oever 14, 7707 PW Balkbrug   

www.maarten-thart.nl

Geopend van woensdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's