Allard Pierson retourneert duikschat

De Universiteit van Amsterdam gaat 37 archeologische stukken teruggeven aan Italië. De objecten werden in 1982 door het Allard Pierson Museum, het archeologisch museum van de UvA, aangekocht van een privépersoon uit België.

Maar nu blijken ze onderdeel uit te maken van Siciliaans erfgoed. Het gaat om 36 kommen, fragmenten van Campaans aardewerk en een stuk van een opgedoken anker. De objecten zijn minstens 2000 jaar oud en afkomstig van het zogenaamde Capistello-wrak, uit de noordoostpunt van de zee bij Sicilië, zo blijkt uit onderzoek. Francesco Azzarello, ambassadeur van Italië in Den Haag, toonde zich aangenaam verrast en sprak van een ‘zeldzaam gebaar’ in de museumwereld.

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's