Willem-Alexander spoelt aan

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn zaterdag 30 november op het strand van Scheveningen aanwezig bij de nagespeelde landing van Willem I, dan exact 200 jaar geleden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Prins Willem Frederik zette destijds na een verblijf van achttien jaar in het buitenland weer voet op Nederlandse bodem. De nederlaag van Napoleon bij Leipzig eerder in 1813 had daarvoor de weg vrijgemaakt. Een boerenwagen bracht hem van het Engelse fregat The Warrior naar het strand. Bijna een half jaar later, op 30 maart 1814, werd hij in de Nieuwe Kerk in Amsterdam ingehuldigd als koning Willem I.

Het schouwspel op het strand vormt de start van de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden op 30 november. ‘s Middags is er in de Ridderzaal in Den Haag een officiële bijeenkomst waarbij ook prinses Beatrix aanwezig zal zijn. De start van de viering wordt ‘s avonds afgesloten met het jaarlijks Koninkrijksconcert in het Circustheater in aanwezigheid van de koninklijke familie.

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's