Vroeg Arabisch aardewerk in werk Van Eyck

De pot die Maria Salomé vasthoudt op het schilderij ‘De drie Maria’s aan het graf’ (1425-1435) van Jan van Eyck, blijkt de vroegste afbeelding van Arabisch aardewerk in de Noord-Europese schilderkunst. Het gaat om een blauw-witte apothekerspot uit Damascus.

Museum Boijmans Van Beuningen bezit het enige in Nederland aanwezige schilderij dat is toegeschreven aan de laatmiddeleeuwse kunstenaar Jan van Eyck (ca. 1390-1441): ‘De drie Maria’s aan het graf.’ De nieuwe informatie over het schilderij werd bekend naar aanleiding van een onderzoek van Alexandra Gaba-van Dongen, conservator pre-industriële vormgeving van Museum Boijmans Van Beuningen, uitgevoerd in het kader van het ALMA-project: de collectiewebsite van het museum waar het onderzoek naar afbeeldingen van materiële voorwerpen in de beeldende kunst wordt gepresenteerd.

Lees hier meer over het onderzoek

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's