Catharijneconvent verwerft bijzonder erfgoed

Op de TEFAF in maart dit jaar reserveerde Museum Catharijneconvent bij een Londense kunsthandelaar twee bijzondere portretten van Cornelis Jonson van Ceulen. Vandaag maakte het museum bekend dat de aankoop kon worden gerealiseerd, met steun uit het BankGiro Loterij Aankoopfonds van de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en de Vereniging Vrienden van Museum Catharijneconvent. Het museum toont de nieuwe aanwinsten op dit moment in de zomerpresentatie Het Woord in de Gouden Eeuw.

Cornelis Jonson van Ceulen (1593-1661) was een in Londen geboren portretschilder van Nederlandse afkomst. Hij genoot in de zeventiende eeuw een aanzienlijke reputatie, eerst in Engeland en vanaf zijn komst naar de Republiek in 1643 ook in ons land. Hij is belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de Nederlandse portretschilderkunst doordat hij met zijn eigen stijl en composities, beïnvloed door de Vlaamse meester Anthonie van Dijck (destijds ook werkzaam in Londen), vernieuwingen in de portretkunst introduceerde.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's