Nu verkrijgbaar! Vind magazine nummer 6

Naast diverse kortingscoupons voor boeken en musea vind u naast onze vaste rubrieken o.a. de volgende onderwerpen:

Etsen van Rembrandt

Een uitgebreid artikel over de licht- en donkereffecten. De snelheid van het ‘krassen’. Voor Rembrandt was etsen een ware ontdekking. Maar hoe herken je zijn echte werk?

Heilig en Profaan

Onder de vlag van de Stichting Middeleeuwse Religieuze en Profane Insignes van H.J.E. van Beuningen verschijnt Heilig en Profaan 3. Een voorbespreking.

Een 14de-eeuws huis ontdekt

Ze dachten een 17de-eeuws pand te kopen, maar de ‘nieuwe’ woning van Ron en Thea Meerman in Leiden bleek van 1366. Dat vroeg natuurlijk om grondig herstel.

Etymologie

Brillenverkoper heet het oudst bekende schilderij van Rembrandt. In de 17de eeuw geen geliefd beroep. Over de oorsprong van ‘iemand brillen verkopen’.

Woestijnvaders en pilaarheiligen

Kluizenaar Antonius de Egyptenaar en zuilenzitter Simeon de Pilaarheilige doorstonden duivelse beproevingen. Een heerlijke historie.

Lodewijk Napoleon en zijn Paleis

Het Paleis op de Dam is grondig gerestaureerd. Evenals de collectie empiremeubelen. Dat wordt nu gevierd met de eerste bewoner: Lodewijk Napoleon.

De Eerste Schipvaart
De Eerste Schipvaart van 1595 -via Kaap de Goede Hoop naar Azië- ging niet bepaald over rozen. Het verhaal van Cornelis de Houtman en zijn ‘leiderschap’.

Huusraet

Hoe woonde men in de late middeleeuwen? Binnenkort verschijnt Huusraet, hét naslagwerk van B. Dubbe (1920-2007). Een voorproef van een bijzonder boek.

Memento mori

Een ivoren kraal uit de late middeleeuwen toont een vrouwengezicht en een doodshoofd. Waarvoor diende het object? Van wie zou het geweest kunnen zijn?

Schilderij Paul Cézanne

De term impressionisme hebben we aan hem te danken. Toch was Paul Cézanne niet bij iedereen geliefd. Over de Franse schilder, zijn collega’s en zijn Le fumeur.

Lezersvinden

Welk verhaal schuilt achter een kruikscherf? Is deze fles Romeins? En wat hebben we ontdekt over de ‘penning’ van Maurits? De mooiste vondsten van lezers.

Affiches van Van Sabben

In 1999 werd ‘hobbyverzamelaar’ Udo Boersma eigenaar van een afficheveilinghuis. ‘Het was een sprong in het diepe.’ Een portret van Van Sabben Poster Auctions.

Veilingen

Veilingnieuws, recente opbrengsten en natuurlijk de zeer uitgebreide veilingagenda.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's