18de-eeuwse verrekijkers teruggevonden

Onderzoekster Marloes Rijkelijkhuizen van het Archeologisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam heeft onlangs in een scriptie de ontdekking van een drietal bijna complete verrekijkers uit de 18de eeuw wereldkundig gemaakt.

Alle objecten zijn gemaakt van dierlijke botten en werden aangetroffen in beerputten in de Amsterdamse binnenstad, zo schrijft ze. De ontdekkingen werden enige tijd geleden al gedaan, maar worden nu voor het eerst beschreven. Ze benadrukt: “De verrekijkers zijn unieke vondsten, omdat dergelijke voorwerpen meestal niet gevonden worden in opgravingen, maar eerder bijvoorbeeld in museale collecties aanwezig zijn. In museale collecties wordt tevens vaak de aandacht gericht op grotere telescopen en de kleinere zakverrekijkers komen minder vaak in de aandacht. Enkele van de verrekijkers zijn bovendien vrij compleet en zelfs enkele glazen lenzen zijn intact.” Door hun lange verblijf in beerputten zijn ze uitstekend bewaard gebleven.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's