Delftse Antiekbeurs in Museum Het Prinsenhof

Woensdag 28 september opent burgemeester Bas Verkerk de tweede editie van de Oude Kunst- en Antiekbeurs Delft in Museum Het Prinsenhof. Dit jaar is de beurs groter dan in 2010, omdat ook de Historische Zaal van Het Prinsenhof in gebruik is. In de Historische Zaal gebruikte Willem van Oranje zijn laatste middagmaaltijd, voordat Balthasar Gerards hem op die bewuste vrijdag 10 juli 1584 in het trappenhuis van Het Prinsenhof doodschoot.

Op de antiekbeurs Delft zijn dit jaar opvallend veel objecten te koop die afkomstig zijn uit koninklijk bezit. Er is onder meer een set Zweedse armstoelen uit 1820 van Lorentz Wilhelm Lundelius, afkomstig uit Rosendal Slott Stockholm en een zeldzame vlag uit 1747, gemaakt ter gelegenheid van de benoeming van Willem IV tot Erfstadhouder van alle gewesten. Klapstuk op Delft is een parfumkeldertje dat geschonken werd door koningin Hortense, gemalin van Lodewijk Napoleon, die van 1806 tot 1810 koning van Holland was. Dat op de antiekbeurs Delft dit parfumkeldertje juist nu te koop is, is niet verwonderlijk, omdat Delft dit jaar stilstaat bij het bezoek dat Napoleon op 25 oktober 1811 aan de stad bracht.
 
Verloren gewaande collectie Heyboer
Georges Knubben en Couzijn Simons van de Anton Heyboer Winkel hebben een Heyboer collectie van honderden etsen en enkele schilderijen uit zijn vroege (Haarlemse) periode. Werk uit zijn vroege periode werd tot voor kort als verloren beschouwd, maar kwam een aantal jaren geleden te voorschijn. Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat Heyboers werk uit zijn ‘Haarlemse periode’ authentiek is. Op de beurs in Delft tonen Knubben en Simons een selectie van deze bijzondere collectie.

Tentoonstelling Van Mierevelt
Gelijktijdig met de Oude Kunst- en Antiekbeurs in Museum Het Prinsenhof is ook de overzichtstentoonstelling van de Delftse schilder Michiel van Mierevelt te zien. De tentoonstelling is het resultaat van drie jaar onderzoek naar deze schilder die in Delft een ‘portretfabriek’ had. Van Mierevelt was de belangrijkste portretschilder in zijn tijd en had een indrukwekkende klantenkring. Bekende mensen als Johan van Oldenbarnevelt, Jacob Cats en Constantijn Huygens lieten zich door Van Mierevelt portretteren.

De antiekbeurs wordt gehouden van 28 september tot en met zondag 2 oktober.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's