Rijksmuseum verwerft 18de eeuws glas

Het Rijksmuseum heeft een zeer zeldzaam 18de eeuws glas verworven met een voorstelling van de Surinaamse suikerplantage Siparipabo en de tekst ’t welvaren van Siparipabo’. Het glas is aangekocht bij Kunst en Antiek Handel Frides Laméris.

 

Het glas bevat gedetailleerde gegraveerde voorstellingen, deels gepolijst. De plantage-eigenaren in Suriname of Europa gebruikten deze glazen om te toasten op het welzijn van hun bezit. Dit glas komt waarschijnlijk uit begin 18de eeuw, waar het bezit was van Catharina Marcus, weduwe van Willem Pedij d’Oude.

 

Eveline Sint Nicolaas, conservator Geschiedenis: ‘Toen ik het glas zag wist ik meteen dat het heel bijzonder is. Er zijn maar weinig glazen die verwijzen naar Surinaamse plantages en de combinatie met de prominent afgebeelde slaven bij de suikermolen, maakt het een bijzondere aanwinst.’

 

Het glas krijgt na heropening van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum een belangrijke plaats in de opstelling van de 18de eeuw, waar het het verhaal vertelt van de plantage-economie van Suriname.

 

www.rijksmuseum.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's