Rijksmuseum verwerft renaissance meesterwerk

Rijksmuseum verwerft renaissance meesterwerk

 

Het Rijksmuseum heeft een terracotta sculptuur verworven van de hand van de Italiaanse meester Tommaso Porlezza Della Porta. De sculptuur van 22,5 cm stelt de Oudtestamentische profeet Balaam voor en werd vervaardigd omstreeks 1575-1578. Het geboetseerde schetsmodel behoort tot de allermooiste Italiaanse 16de eeuwse terracotta’s die bewaard zijn gebleven. Het beeld dat op basis van dit model werd gemaakt staat in Loreto, één van de belangrijkste bedevaartplaatsen van Italië die jaarlijks miljoenen pelgrims trekt.

Dit terracotta beeldje is het schaalmodel voor een levensgroot beeld in marmer, dat werd gemaakt voor het Santa Casa in Loreto. De Santa Casa – letterlijk heilig Huis – is een heiligdom dat werd gebouwd in de 16de eeuw rond de restanten van wat men sinds de Middeleeuwen beschouwde als het geboortehuis van Maria. Dat huis was volgens overlevering op wonderbaarlijke wijze door engelen uit Nazareth (in Palestina) naar Loreto (Midden-Italië) gebracht. In de 16de eeuw was Loreto hét grote pauselijke bouw- en sculptuurproject.

Veel belangrijke kunstenaars werkten gedurende de 16de eeuw in opdracht van het Vaticaan aan de decoratie van het Santa Casa, waaronder de maker van dit beeldje: Tommaso Della Porta uit Rome (c. 1546-1606). Het model ademt in houding en stijl de geest van het genie Michelangelo. Niet voor niets werd het dan ook lange tijd beschouwd als een werk van deze beroemde beeldhouwer.

Het Rijksmuseum is drie jaar bezig geweest om het kunstwerk te verwerven nadat Frits Scholten, senior conservator beeldhouwkunst, het bij een Londense kunsthandelaar zag. Toen was de sculptuur echter gereserveerd voor een Amerikaans museum. Vanwege de financiële crisis kon dit museum de fondsen niet bijeenbrengen. Toen ook het Louvre geïnteresseerd bleek in de profeet Balaam, zette het Rijksmuseum haast achter de aankoop en wist op de valreep, met particuliere giften, de aanwinst binnen te halen.

Het Rijksmuseum bezit al een rijke collectie 17de-eeuwse terracotta’s en kan met de nieuwe verwerving vanaf heropening van het hoofdgebouw in 2013 ook de wortels van deze vorm van beeldhouwkunst tonen. De profeet Balaam is dan het hoogtepunt van de zaal waarin de Italiaanse renaissance wordt getoond.

Frits Scholten: ‘Het beeldje is van groot belang vanwege de zeer hoge artistieke kwaliteit en relatie met Loreto. Aan het internationale profiel van de Rijksmuseum-collectie wordt met deze profeet een gezichtsbepalend element toegevoegd. Het is qua afmetingen klein, maar toch monumentaal. Het grote beeld zit al in het kleine vervat’.

 

De verwerving van de sculptuur werd mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, het Migelien Gerritzen Fonds (een Fonds op Naam van het Rijksmuseum) en een anonieme schenker.

 

www.rijksmuseum.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's