Rijksmuseum van Oudheden Leiden opent nieuwe afdeling

Rijksmuseum van Oudheden Leiden opent nieuwe afdeling

 

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden opende op 14 januari de geheel nieuwe afdeling ‘Archeologie van Nederland’. Het Rijksmuseum is daardoor de enige instelling in Nederland met een totaaloverzicht van de geschiedenis van de Lage Landen, van prehistorie tot gisteren.

 

De zalen ondergingen een ware metamorfose. Blikvanger is een lint van 120 meter lang, die als tijdlijn van 300.000 jaar als wegwijzer door de zalen golft. Op dit lint staan teksten, reliëfs, filmpjes en vitrines.

 

De nadruk ligt niet op de objecten zelf, maar op de bewoningsgeschiedenis van de vindplaatsen. Ze vormen een keten van representatieve archeologische verhalen uit de Nederlandse geschiedenis die wetenschappelijk up-to-date zijn.

 

Onder de voorwerpen bevinden zich klassiekers, maar ook actuele en onverwachte vondsten. In de zalen is gebruik gemaakt van bewegend beeld, geluid en multimedia. Daarnaast zijn er lezingen door wetenschappers en familierondleidingen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's