Ridders, Rovers en Rouwdouwers

Ridders, Rovers en Rouwdouwers’, de Middeleeuwen bij Nieuw Land!

Lelystad- Met de nieuwe tentoonstelling Ridders, Rovers en Rouwdouwers gaat Nieuw Land terug naar de late Middeleeuwen in Kuinre! Centraal staat het verhaal van de heren van Kuinre, de illustere heren die van de twaalfde tot de veertiende eeuw op kastelen aan de kust van de Zuiderzee leefden.

De heren van Kuinre werden door de bisschop van Utrecht aangesteld om toezicht te houden op de boeren in het gebied. Zij bewoonden burchten in Kuinre (nu op de grens van Flevoland en Overijssel) die in opdracht van de bisschop waren gebouwd. Al snel bleek dat de heren uit waren op persoonlijke macht en rijkdom. Op een gegeven moment sloegen ze zelfs hun eigen munten! Ze hieven tol van handelsschepen die hun gebied doorkruisten. En als men weigerde te betalen werd er beslag gelegd op de handelswaar. De heren van Kuinre kregen mede hierdoor de reputatie van roofridders en raakten verzeild in meerdere conflicten.

In de tentoonstelling ontdekken bezoekers hoe de ridders woonden, wat ze deden, wat ze aten en wie ze zoal tegenkwamen. Kinderen gaan op ontdekkingsreis in de spannende burcht. Daarnaast komt men meer te weten over de opgravingen bij Kuinre in onze Schatkamer. Daar presenteert Nieuw Land voor het eerst een groot aantal originele archeologische voorwerpen en de resultaten van de opgravingen van de Kuinder burchten.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 29 september 2009 tot en met 28 februari 2010. Er is een aanvullend activiteitenprogramma samengesteld. Ga mee op excursie naar Kuinre en Vollenhove op 3 oktober, beleef een echt riddergevecht op 18 oktober en ontdek leuke activiteiten voor kinderen en volwassenen tijdens de schoolvakanties en de Week van de Geschiedenis!

Kijk voor meer informatie op onze website: www.nieuwlanderfgoed.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's