koningsfibula Wijnaldum

Bijzondere ontdekking over koningsfibula Wijnaldum

Een bijzondere ontdekking heeft een nieuw licht geworpen op de koningsfibula van Wijnaldum, het 7de-eeuws topstuk uit de archeologiecollectie van het Fries Museum. Amateurdetector Rinze Cuperus uit Bolsward vond in augustus een ontbrekend onderdeel van de fibula. Het bewuste fragment dat Cuperus op een akker in Wijnaldum oppiepte, blijkt het sleutelstuk van de mantelspeld te zijn. Door de vondst kan nu de afbeelding op de kopplaat ontcijferd worden: het masker van de oppergod Odin. Vanaf komende zaterdag 19 december is het topstuk mét de nieuwste ontdekking voor het publiek te zien.
 
De gevonden ‘missing link’ is een fragment van twee bij drie centimeter en bestaat uit zestien gouden vakjes die zijn ingelegd met almandien, een rode edelsteen. Het fragment maakt eindelijk de afbeelding op de kopplaat van de fibula compleet. De voorstelling is het masker van oppergod Odin (in Nederland beter bekend als Wodan) tussen twee wolven of beren.
 
De ongebruikelijke rijke decoratie van goud en almandien in combinatie met de nu ontdekte voorstelling bevestigt de vermoedens van de experts: de fibula van Wijnaldum is een kroonjuweel gedragen door de echtgenote van een Friese leider of koning.
 
De fibula of mantelspeld werd tweeduizend jaar geleden gebruikt om een mantel dicht te houden. Daarnaast was het een sieraad en statussymbool. Het eerste en grootste deel (de voetplaat) van dit topstuk is in 1953 gevonden in Wijnaldum. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw werden daar nog tien kleinere fragmenten bij gevonden.
 
Van zaterdag 19 december tot en met zondag 1 februari 2010 presenteert het Fries Museum ‘De Koningsfibula van Wijnaldum, de ontdekking van de missing link’. De vondstgeschiedenis en de iconografie van deze bijzondere fibula komen aan bod. In een korte documentaire vertellen vinder Rinze Cuperus uit Bolsward, goudsmid Theo van Halsema, fibula-expert Vibeke Sealtiël Olsen en conservator archeologie Evert Kramer van het Fries Museum over de achtergronden van het sieraad. Ook de betekenis en het belang van de missing link worden toegelicht.

 

Openingstijden Fries Museum:
dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur
25 december en 1 januari gesloten
woensdag gratis toegang!
Tweede Kerstdag open!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's