Kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co
| Stand 98

Wobbe Alkema Compositie (1951)

De Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg werd opgericht in 1918 en is nog immer actief. De Ploeg kunstenaars schilderden in felle kleuren het Groningse stad en land. Zij waren niet verbonden door een gemeenschappelijke stijl of visie, maar door de drang om zich af te zetten tegen de academische kunst. Ze lieten zich inspireren door de modernistische impressionistische en expressionistische kunst uit Frankrijk en Duitsland. Begin jaren twintig was Wobbe Alkema (Borger 1900 – 1984 Kampen) korte tijd lid van De Ploeg. Hij was een buitenbeentje onder de Ploegschilders, die meestal de buitenlucht opzochten. 

Sommige kunstenaars van De Ploeg hadden geen affiniteit met het Duits georiënteerde expressionisme en ontwikkelden een stijl gebaseerd op abstractie. Dit zogenaamde Gronings Constructivisme bestond uit kunstenaars als Hendrik Nicolaas Werkman, Jan van der Zee en Wobbe Alkema. 

Van groot belang voor de artistieke ontwikkeling van Wobbe Alkema waren zijn contacten met de Belgische constructivistische groep rond het tijdschrift Het Overzicht, zoals Jozef Peeters en Felix de Boeck. Alkema’s constructivisme is gebaseerd op intuïtie en persoonlijke emoties en had geen theoretische onderbouwing. Anders dan de meeste geometrisch abstract werkende schilders is het werk van Alkema allesbehalve kil en zakelijk. Zijn kleurgebruik zorgt voor warmte, diepte en gevoel.

Baan 41, 2012 DC Haarlem, wdewinter@wisselingh.com

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's