Heutink Ikonen
| Stand 48

Sint Joris en de draak (Jaroslavl, circa 1700)

Deze in zeldzaam barokke en dramatische stijl geschilderde icoon toont het moment dat de jonge soldaat Joris een draak verslaat. Terwijl zijn witte paard op de achterbenen steigert en de draak zijn kop en klauwen nog een keer gevaarlijk verheft, doorboort de held met zijn lans de kop van het monster. Door deze overwinning redt Joris de dochter van de stadsvorst van een gewisse dood. Vanaf de stadsmuren slaan haar moeder en twee andere vrouwen het dramatische moment gade, hun armen over de kantelen geslagen.

Dat deze overwinning allerminst vanzelfsprekend was, blijkt wel uit de losse ledematen en botten, linksonder op de icoon afgebeeld. Het zijn de overblijfselen van de helden die Joris voorgingen, maar hun gevecht met de draak met de dood moesten bekopen.

De naam van de meester-schilder die deze icoon heeft vervaardigd, is niet meer te achterhalen. Iconen uit deze periode zijn immers vrijwel nooit gesigneerd. Het zeldzame Griekse opschrift (in plaats van Kerkslavisch) duidt op een buitenlandse opdrachtgever – een aanwijzing dat de schilder en zijn atelier befaamd waren tot ver over de landsgrenzen.

Heutink Ikonen is gespecialiseerd in oude orthodoxe iconen uit de 16de t/m de 19de eeuw, afkomstig uit Griekenland, Rusland, Klein-Azië, Palestina en Ethiopië.

Ahnemstraat 21, 8043 RE Zwolle, info@heutinkikonen.nl

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's