Oranda Jin
| Stand 91

Japanse rolschilderingen en gesigneerde schilderskeramiek

Oranda Jin (Japans voor ‘Nederlander’) werd in 1987 opgericht door Jon de Jong en presenteert originele Japanse rolschilderingen, waaierschilderingen, tekeningen, schilderingenalbums en door schilders gedecoreerd aardewerk. 

Japanse rolschilderingen worden vaak niet direct als dusdanig herkend. Na kennismaking vergeet men deze schilderingen echter niet en daarmee blijven zij bescheiden aanwezig. Het betreft schilderingen op papier of zijde, gemonteerd in een rol met zijde, damast, brokaat en soms papier. Vaak zijn de voorstellingen gerelateerd aan de seizoenen en halen ze de schoonheid van buiten naar binnen. Daarom worden de schilderingen regelmatig gewisseld. In combinatie met een bloemstuk van het seizoen hangen ze in de tokonoma, een kamer-nis. 

Voor de theeceremonie, een sociaal-cultureel ritueel, vervaardigen beroemde pottenbakkers attributen zoals theekommen en fruitschalen voor welgestelde Japanners. 

Japan is het enige land waar al sinds de 17de eeuw keramiek op verzoek van theemeesters en opdrachtgevers, en in samenwerking met beroemde schilders wordt gemaakt, niet anoniem maar gesigneerd. Ook belangrijke priesters voegen schilderingen en kalligrafie toe aan de theekeramiek. In het Westen moesten we op gesigneerde keramiek wachten tot de 20ste eeuw, toen onder anderen Picasso keramiek ging maken.

Kalverstraat 28, 5223 AD ’s-Hertogenbosch, orandajin@home.nl

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's