Ithaka (2023). Olieverf op linnen. 80 x 100 cm.

Maarten Welbergen

Ithaka

Sinds enige tijd is realistisch schilder en beeldhouwer Maarten Welbergen gefascineerd door schaduwen op muren en deuren. Het contrast licht, donker en warm, koel vormen een geometrisch spel dat een hoge mate van abstractie vertoont. Hij laat zich inspireren door het reliëf en hoe het licht daarbij subtiel over het oppervlak beweegt. Het schilderij Ithaka heeft ook een zekere geheimzinnigheid door de dichte luiken en het snoer dat vreemde kronkels vertoont in de schaduw door het schuin invallende zonlicht. Zoals de titel doet vermoeden, werd de kunstenaar aangetrokken door het mediterrane licht. Hij maakte dit werk na een bezoek aan het Ionische eiland Ithaki.

Maarten Welbergen werd afgelopen jaar winnaar bij de televisieserie De Nieuwe Vermeer met het onderwerp ‘zelfportret’. Dit werk werd drie maanden tentoongesteld in het Mauritshuis. In hetzelfde jaar kreeg hij voor de tweede keer de kunstprijs van Rijswijk. Welbergen is verbonden aan Pulchri Studio en exposeert regelmatig bij Kunstzaal Van Heijningen in Den Haag en Galerie Arti-Shock in Rijswijk. De kunstenaar voert geregeld portret­opdrachten uit en is hiermee vertegenwoordigd in onder andere het Ministerie van OCW, de Universiteit van Groningen en het Literatuurmuseum. Hij exposeert verder in binnen- en buitenland en maakt deel uit van Meesters van het Realisme.

Marius van Bouwdijk
Bastiaansestraat 175, 1054 RW Amsterdam
+31 (0)6 10 41 79 94
www.mwelbergen.nl

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's