Vind 45 verschijnt!

Dit extra dikke voorjaarsnummer telt maar liefst 228 pagina’s en ruim 30 onderwerpen. Op het gebied van geschiedenis ontrafelt Jos Koldeweij de rebus-taal uit de vroege 16de eeuw, schreef archeoloog Eddie Nijhof een interessant artikel over keurloden voor messingdraad en tekende Menno Balm ruïnes, verlaten pleinen en oude Romeinse wegen. In het artikel Geheimen van een schertsglas onthult glasexpert Kitty Laméris een belangrijke primeur en Garrelt Verhoeven vertelt in De reis van een afgeschreven boek over zijn vondst: een zeldzaam werk met een bijzondere herkomst. Dankzij onze ‘boekenjutter’ verdwijnt dit boekje niet bij het oud papier, maar keert het terug naar de Guille-Allés Library in Guernsey. Kunstenaar/tekenaar Jorg de Vos verzorgde bij het artikel De ondergang van de Amsterdam de prachtige, onheilszwangere illustraties.

Daarnaast:

Jeugdherinneringen
De rubriek Jeugdherinneringen is terug en hoe! Hoewel het Rijksmuseum de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië vooral vanuit Indonesisch perspectief belicht, vertelt historicus Jos Koenen wat voor impact de koloniale oorlog op een Hollands gezin had.

Popart in Gent
In de jaren vijftig van de 20ste eeuw ontstaat in Londen en New York het fenomeen popart. De thematiek is nog altijd herkenbaar en popart blijft dan ook een bron van inspiratie.

Kosmische energie en gestolde materie
Een zilveren lucifersdoosje met gouden details, voorzien van decoraties in Nieuwe-Kunststijl en een hexagram roept meerdere vragen op. Wat is het verhaal achter dit mystieke voorwerp?

Alexine Tinne, ontdekkingsreiziger en fotograaf
Alexine Tinne (1835-1869) was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in de onontdekte gebieden van Afrika, maar ze was ook een van de eerste vrouwelijke Nederlandse fotografen. Haar verhaal.

Film van herinneringen
De collectie van Museum No Hero is verzameld door Geert Steinmeijer. De eclectische verzameling bestaat uit werken vanaf de 15de eeuw tot nu en is met veel onderbuikgevoel aangekocht.

Verder hebben we voor u in petto: spectaculaire schilderijen, waaronder een uniek zeegezicht van Willem Roelofs en diverse antieke voorwerpen, zoals een zeldzaam achtkantig theetafeltje, beschreven door antiquair Joseph Estié. Uitgebreide agenda’s en rubrieken als Boeken, Galeries, Beurzen, Goed Verzameld en extra veel vondsten van onze lezers. Opvallende berichten uit de culturele wereld en een uitgebreide kunst- en veilingrubriek completeren het geheel.

Elk kwartaal Vind gratis thuisbezorgd of leest u liever Vind digitaal (of beiden)? Neem dan een voordelig abonnement.

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's