• Ellen Davidzon ‘Beachbabes’. Olie op hout, 60 x 45 cm.
• Juliet Vles ‘L126, lunar lyrics’ (2019). Mixed media/collage op hout. 165 x 112 x 30 cm.

Kunstplatform OnlineGallery

Verbinding tussen kunstenaars en liefhebbers

Tekst Marloes de Moor

Vorig jaar gelanceerd en nu al een succes. Zowel voor kunstenaar als koper, want dit platform zorgt voor rechtstreeks contact tussen beiden. Toch was het voor oprichter Vincent Moleveld een spong in het diepe. ‘Maar ik ben blij dat ik die sprong heb gewaagd.’

Zo op het eerste gezicht lijkt Vincent Moleveld (37), oprichter van kunstplatform Online Gallery, een vreemde eend in de bijt binnen de traditionele kunstwereld. Hij studeerde technische bestuurskunde aan de TU Delft, werkte voor zijn master civiele techniek mee aan de verlenging van de A4 tussen Delft en Schiedam en loopt warm voor de slimme foefjes van internetondernemen. Tegelijkertijd hoef je hem niets meer te vertellen over hedendaagse kunst en kan hij in vervoering raken van een mooi schilderij of een bijzondere foto.

‘Waar liefde voor Kunst en Cultuur begint!’ is niet voor niets de slogan van OnlineGallery.art. Met die website begon voor Vincent Moleveld ruim tien jaar geleden de liefde voor kunst. ‘Mijn interesse werd gewekt doordat de ouders van mijn toenmalige vriendin allebei kunstverzamelaars zijn. Hoewel ik met mijn studie technische bestuurskunde in een heel andere richting zat, leek mij dat wel wat. Ik heb in die tijd de domeinnaam OnlineGalerij.nl geclaimd, zodat ik daar iets mee kon gaan doen,’ vertelt hij. ‘Het idee was een platform te bouwen waarop kunstenaars hun werk konden laten zien. Maar toen ik ze benaderde met de vraag om zich aan te sluiten, merkte ik al gauw dat ze terecht kritisch waren en hun werk niet zomaar bij iemand op een website wilden zetten. Ik begreep dat mijn platform eerst zo goed moest zijn dat zij er graag op wilden staan en er de meerwaarde van in zagen.’

Internationaal platform
Moleveld liet zijn plan voorlopig varen en begon in plaats daarvan met een kunstblog op dezelfde website OnlineGalerij.nl. ‘Ik ging naar tentoonstellingen, beurzen, openingen, musea en galeries en schreef daar stukken over. Zo ontstond mijn liefde voor kunst en trad ik steeds meer binnen in deze voor mij nieuwe wereld. Curators leidden me bijvoorbeeld rond en vertelden me alles over een tentoonstelling. Dat was een leuke manier om meer over kunst te leren.’

Als gevolg van zijn blog vertelde Moleveld ruim twee jaar als trendwatcher voor BNR Nieuwsradio over kunstenaars en tentoonstellingen en verzorgde hij in het tijdschrift Residence de rubriek De Kunstexpert. Zijn website trok steeds meer bezoekers. Een onbekende in de kunstwereld was hij allang niet meer. ‘Daardoor durfde ik het eind 2019 aan om mijn oorspronkelijke plan te realiseren en een platform voor kunstenaars te ontwikkelen. Omdat ik het internationaler wilde aanpakken, heb ik de naam OnlineGalerij.nl veranderd in OnlineGallery.art.’

In januari 2020 lanceerde Moleveld het nieuwe kunstplatform, waarop inmiddels duizend kunstenaars actief zijn. Online Gallery werkt met een abonnementsvorm. Voor een vast bedrag per maand kunnen kunstenaars hun werk op de website zetten. 4,99 euro voor 25 werken, 9,99 euro voor wie er een onbeperkt aantal op wil plaatsen. Galeries kunnen tien kunstenaars voor 49,99 euro per maand laten zien. 

‘We ontvangen geen commissie op de verkochte werken. Honderd procent van de opbrengst is voor de kunstenaar. Er ontstaat, zonder onze tussenkomst, rechtstreeks contact tussen de verkopende partij en de geïnteresseerde kopers. Zij kunnen bijvoorbeeld afspreken om in het atelier te komen kijken, kennis te maken en het persoonlijke verhaal achter een werk te horen.’

Ellen Davidzon en Juliet Vles
In principe kan iedereen vanuit alle disciplines zich aanmelden bij Online Gallery. Moleveld maakt geen onderscheid tussen kunstenaars, fotografen, galeries, grafisch ontwerpers, sieradenmakers of illustratoren. ‘Op de achtergrond houden we wel in de gaten wat er geplaatst wordt, maar er zijn in principe geen voorwaarden aan verbonden.’

Het platform groeit snel. Daar is Moleveld blij mee, want zijn ambities reiken ver. ‘Ik streef naar minstens honderdduizend kunstenaars en wil zo groot worden als Saatchi Art. Dat is meteen ook de reden waarom ik voor een online galerie koos. Zo veel werken kun je in een fysieke galerie nooit laten zien. Bovendien vind ik het leuk om bezig te zijn met de techniek achter een website. We ontwikkelen Online Gallery steeds verder door. Kunstenaars kunnen bijvoorbeeld binnenkort vanuit Online Gallery een eigen website met eigen domeinnaam genereren. Ze staan daarmee op het kunstplatform.’

Die online zichtbaarheid is volgens Moleveld heel belangrijk. ‘Laat je op zo veel mogelijk plekken zien, is mijn advies aan kunstenaars. Dat betekent dat je een website hebt en je sociale media goed bijhoudt. Het kost tijd, maar dat is wel je business. Mensen onthouden je werk beter als ze het vaak op internet terugzien. Een goed voorbeeld daarvan is de Amsterdamse schilder Ellen Davidzon, die de afgelopen zes jaar op PAN Amsterdam heeft gestaan. ‘Mensen herkennen haar werk meteen en herinneren zich dat ze dat mooi vonden.’

Ellen Davidzon behoort dan ook tot een van de best verkopende kunstenaars die op Online Gallery te vinden zijn. ‘Haar stijl is impressionistisch, met een mooi kleurgebruik. Ze is gek van Vlieland en heeft drie zoons die surfen. Dat zie je terug in haar werk. Ze schildert veel strand- en duinlandschappen,’ vertelt Moleveld.

Nieuw bij Online Gallery is schilder en beeldhouwer Juliet Vles, geboren in Rotterdam en woonachtig in Zwitserland. ‘Haar schilderijen en beelden bevinden zich wereldwijd in privécollecties en variëren in prijs van 2000 euro tot 50.000 euro. Ze heeft een interessante, geometrische manier van werken, met veel cirkels en vierkanten.’

• Frank Peters ‘Broken’ (Hellevoetsluis, Zuid-Holland). 120 x 80 cm;
• Frank Peters ‘Winter’s Tale series 2, House in White’ (Zeeuws-Vlaanderen, 2019). 175 x 115 cm;
• Martin Stranka ‘I Bloom For You’ (2018). 150 x 246 cm (oplage 1);
• Martin Stranka ‘Dreamers and Warriors’ (2018). 150 x 254 cm (oplage 1).

Frank Peters en Martin Stranka
Ook fotograaf Frank Peters doet het goed. Hij won belangrijke fotowedstrijden zoals de International Photography Awards (IPA), en werd derde bij de Fine Art Photography Awards. ‘Zijn mooie, minimalistische composities, vaak in het water, in de mist of sneeuw, zijn in trek bij kunstliefhebbers. Zijn verstilde foto’s geven een impressie van bijzondere momenten tijdens zijn reizen. Frank beschouwt ze als unieke kunstwerken en verkoopt ze daarom slechts één keer of in zeer beperkte oplage.’

Moleveld is ook erg gecharmeerd van het werk van de Tsjechische fotograaf Martin Stranka, die meer dan tachtig fotografieprijzen won en wereldwijd wordt verkocht. ‘Hij maakt surrealistische beelden van bijvoorbeeld een astronaut met drie vogeltjes rond zijn helm of een ijsbeer met een vliegtuig op de achtergrond. Heel bijzonder.’

Moleveld voelt een soort verwantschap met deze fotograaf, die bijna even oud is als hij. ‘Hij deed, net als ik, eerst iets heel anders. Uiteindelijk stopte hij met zijn studie business school om verder te gaan met fotografie. Zo zette hij zijn hobby om in een beroep.’

Voor Moleveld was dat niet anders. Als nieuwkomer, zonder achtergrond in de kunst, betekende dat een sprong in het diepe. ‘Het online zetten van het kunstplatform voelde een beetje als een kunstenaar die voor het eerst zijn werk toont. Je geeft jezelf bloot en voelt je kwetsbaar als je het de wereld in stuurt. Maar nu de website zo’n succes is, ben ik alleen maar blij dat ik die sprong heb gewaagd.’ 

Meer weten
Vincent Moleveld 
info@onlinegallery.art
+31 (0)70 201 55 01
www.onlinegallery.art

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's